...Lillybáy...

Eper szezon van!!!

strawberry_rhubarb_basil_smoothie_2

Eper szezon van, ilyenkor májusban, főleg itt a Szentendrei szigeten és környékén, ugyanis ez a hely az eper földek hazája.Ilyenkor  jön be a jó nyári meleg, ami hirtelen érkezik és jól fejbe vág. Mi mást lehetne felrakni így a szép napos hétvégére, mint egy finom hűsítő turmixot. Finom friss eper turmix, akár tejjel, akár joghurttal és lehet csak simán jéggel is.Igen ám, de hogy még izgalmasabb és finomabb legyen, meg kell bolondítani egy kis extra ízzel. Itt jön be a képbe a rebarbara.Egy csodálatos zöldség, amit kevesen használnak a konyhában. Sokan szerintem még azt se tudják, hogy a kertjükben éppen azt vágják ki, ugyanis nagyon hasonlít egy sima  egyszerű gazhoz. Annak ellenére, hogy zöldség mégis inkább édes dolgokat készíthetünk belőle. Isteni finom a rebarbara lekvár,kompót, leves, turmix, persze még ennél is több dolgot lehet készíteni belőle, de térjünk vissza az eperhez. A rebarbara savanykás  fanyar íze kiválóan passzol az eper édeskés ízéhez, ezért sokszor készítenek belőlük főként lekvárt. Sokszor alma helyettesítőnek  használják, ugyanis az almára hasonlít az íze a leginkább.

rebarbara_1rebarbara

Egy kis információ a rebarbaráról:

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, friss zöldség. Jellegzetes fanyar,savanykás íze a magas almasav, citromsav és oxálsav tartalmának köszönhető. Nagyon kevés kalóriát tartalmaz, de a belőle készülő ételekről már nem mondható el ugyan ez, mivel azok viszonylag sok cukorral készülnek. Ezek mellett hasznos növényi rostokat  tartalmaz, továbbá cseranyagokat, flavonoidokat és polifenolokat is. Legértékesebb vitaminjai az A , B1, B2, C-vitamin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok káliumot, kalciumot foszfort, magnéziumot, vasat és szelént tartalmaz. Ennél fogva nagyon egészséges és tápanyag dús növény. Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél alkalmas, mivel a levél többi részében magas az oxálsav tartalom és amiatt nem ajánlott a fogyasztása.  Előkészíteni úgy kell, mint a spárgát,meg kell hámozni a külsejét különben fás marad.

 

Rebarbarás eperturmix:

– 20 dkg eper

– 20 dkg rebarbara ( kb 1-2 szál)

– 10 dkg cukor

– 3 dl tej

– jégkocka

A cukrot sziruppá kell főzni 1dl vízzel és a már meghámozott, feldarabolt rebarbarát hozzá kell rakni, és körülbelül 5 percig kell hagyni főni. A kész rebarbarát cukorsziruppal együtt a feldarabolt eperrelés a tej hozzáöntésével turmixgépbe, vagy botmixerrel turmixoljuk le. Ízlés szerint még cukrot, vagy egy kis citrom friss levét lehet hozzá adni. Miután kész szép hosszúkás poharakba önthető. Nagyon finom frissítő ital, próbáljátok ki!

Rebarbarás-epres ital strawberry_rhubarb_basil_smoothie_3

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!