Még körülbelül 3 hétig van spárga szezon, úgyhogy addig vegyük és együk dögivel a spárgát. Kérdés, hogy mi mindent lehet belőle készíteni. Szerintem megunhatatlan, hiszen rengeteg finomság készülhet belőle. A kedvencem a tejszínes csőben sült spárga, de ezen kívül lehet párolni, főzni, sütni,a krémleves is isteni, de akár főzelékbe is rakható.És tudtátok, hogy mi a különbség a zöld és a fehér között? Érdekesség, amit nagyon sokan nem tudnak, hogy a fehér és a zöld spárga egy és ugyan az, csak a zöld a föld felett termesztett, a fehér pedig a föld alatt, ezért is nincs színe, mert a nap nem éri közvetlen. Viszont a fehér spárga, ezáltal kevesebb vitamint is tartalmaz, mint a zöld.
Egy kis információ róla:
A spárga Európában és Ázsiában is egyaránt őshonos növény, régen Magyarországon csak a főúri kertekben volt megtalálható. Gyógynövényként több évszázada tartják számon, régen főképp ezért is termesztették. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert. Emellett még a keringésre is jótékony hatással van, a vízhajtó hatása által segíti a szervezet méregtelenítését. Enyhe hashajtó hatású és a nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldség centrifugával fél csészényi nyerhető. Nagyobb mértékben még az érszűkületre is jó hatással van.
Íme itt egy recept ami nagyon egyszerű és isteni finom!
Hozzávalók:
- egy csomag zöld spárga
- 1 kis doboz tejszín
- 6dl tej
- sajt
- 4 púpozott ek. rizsliszt (lehet bármilyen csak én a gluténmentes változatot csináltam)
- bors, só , szerecsendió
A spárgát nem kell megpucolni, csak jó alaposan megmosni és a végét levágni, ahol még elég fás (kb 2cm). Utána forró vízben főzni kell 5 percig, majd kivenni a forró vízből és hideg vízbe tenni, ez csak azért jó, mert nem veszíti el a szép zöld színét, de el is lehet hagyni ezt a műveletet. Én jénai tálba szoktam rakni szépen sorba. A besamelt úgy készítem, hogy 6 gerezd fokhagymát apróra vágva 2 ek vajon pirítom, de csak annyira hogy gyöngyözzön, mert különben keserű lesz, és szórom rá óvatosan a 4 ek lisztet. Erre ráöntöm a 6dl tejet és a 4 dl tejszínt, hozzá adok ízlés szerint sót borsort és kb fél mokkáskanál szerecsendiót. Ezt addig kevergetem, amíg sűrű nem lesz. Ezt a szószt ráöntöm a spárgára, a tésztát ráreszelem a tetejére és sütőben 190 fokon 25 percig sütöm. Nézni kell és akkor a tökéletes, ha a teteje pirulni kezd. Végezetül én zsályavirággal és zsályalevéllel díszítettem, ami nagyon finom hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: