Gyúrtunk, kevertünk, sütöttünk és kész!
Gluténmentes zsömlét csinálni nagy kihívás, de ha a megfelelő kis apró trükköket tudjuk akkor minden lehetséges.Régóta vágyam hogy finom házi hamburgert egyek, de mivel lisztérzékeny vagyok ez elég lehetetlennek tűnik. A jó hír, hogy van megoldás! 😀 A titka a jó minőségű lisztkeverék, ami igen drága, de saját tapasztalat, hogy 1 kg liszt jó sokáig kitart. Éppen ezért én mimdig megveszem a drágább de minőségibb lisztet. A német márka, Schar rengeteg jó fajta gluténmentes lisztet, kenyeret, kekszeket és még sok más terméket forgalmaz. Akinek hasonló problémája van én ajánlom, hogy ne vegyék meg az olcsóbbat, hiszen ez lehet drágább, de viszont szinte teljesen ugyan úgy lehet készíteni süteményeket, kenyereket ebből a termékcsaládból.
Tarka zsömle recept:
-25 dkg Mix B,
-5 g száraz élesztő vagy 10 g friss élesztő,
-3 evőkanál olaj,
-2 dl langyos víz,
-egy kevés tej a tészta megkenéséhez,
-mák,amit majd a zsemle tetejére szórsz, de lehet szezámmag, vagy napraforgómag is.
Elkészítés:
Én az élesztőt kis cukros tejben felfuttattam.
Ezek után a lisztet az élesztőt, olajat, vizet egy tálban össze kell dolgozni amíg sima tésztát kapunk, és azt nedves kézzel kicsi zsömléket kell formázni, nekem ez 3db szép közepes zsömlém lett. A zsömlék felületét tejjel, vagy tojással meg kell kenni és megszórni a kiválasztott maggal. Meleg helyen kelesztjük addig, amíg a zsömlék duplájára nem kelnek. A végére előmelegített sütőben, 180°c -on sütjük 30-40 percig. Figyelni kell mert a külseje könnyen megsül csak a belseje nehezebben akar. A sütőbe érdemes egy vizes tálkát berakni így könnyebben sül és puhább lesz a külseje.
Persze ezek után jött a lényeg!!
Itt ahol szerény életemet félig élem, a Szentendrei szigeten, minden finomság megterem. Arról már híres, a sziget, hogy itt terem a legfinomabb eper. Viszont ezen kívül, van a Szigetmonostori falu szélén egy biokertészet, ahol úgynevezett bio, magyarul nem vegyszerezett zöldségeket termelnek. Hát innen lett friss salátám és hagymám. A húspogácsa igen egyszerűen készült. Általában 2 féle húsból szokták készíteni, de nekem csak sima csirkemell húsom volt, amit magam ledaráltam ( persze ennél egyszerűbb a bolti) Na szóval a csirkéhez vágtam egy fél hagymát, egy fél tojást raktam bele és volt itthon egy kis zsemlemorzsám (gluténmentes), és az elhagyhatatlan alapanyag, egy kevés mustár, ízlés szerint. Amíg sütöttem a húst rostlapon, egy kevés hagymát pirítottam a hamburger belsejébe. Jó-jó én csak egy hangyányi adagot csináltam, összesen 2 db húspogim lett, ezt nyilván nagyobb dózisba is lehet. 1 kg húshoz mondanak 1 egész tojást, az fogja majd össze az egészet. Miután kisült a húspogácsa, csak annyi volt a dolgom, hogy összerakjam a finom hamburgeremet.
A zsemle alját kentem meg mustárral, arra terítettem a salátát, ráraktam a picit megpirított hagymát, ezután következett a kedvencem, ami kihagyható a savanyú uborka és végül a húspogi amit még ízlés szerint salátával és ketchuppal, mustárral lehet bolondítani. Hát íme az eredmény:
Nagyon finom lett, bátraké a szerencse 🙂 hajrá!!!!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: